Hizmer Ici Insani ve Ticari Iliskiler

Değerli Dostlar,

Gerek yıllardır ABD’de ticaretle uğraşan gerekse son yıllarda bu ülkeye hicret edip ticari girişimlerde bulunan gönüllülerimize önemli birkaç hususu hatırlatmak istiyoruz:

  1. Hizmet gönüllülerinin başka meşgalelerinde olduğu gibi ticaret konusunda da yaşanılan ülkenin kanunlarına tam riayetle ve evrensel ahlaki değerlere uygun olarak hareket etmeleri gerekir.
  2. Hizmet gönüllüleri arasında genel anlamda bilgi ve tecrübe paylaşımı düzeyinde, özel olarak da ticari alışveriş ya da ortaklık seviyesinde ilişkiler kurulabilir. Ticari alışveriş ya da ortaklık ilişkisi tesis edilirken yakın arkadaşlık, mefkure birliği ya da dindarlık gibi hususların belirleyici etken olmamasını, ticaretin gerektirdiği akıllı hareket ve hassas hesap yapma gibi maddi konulara öncelik verilmesini önemle hatırlatıyoruz.  
  3. Ticari alışveriş ya da ortaklık gibi ilişkiler kurulurken sözlü beyana ve sadece güvene dayalı biçimde hareket edilmemesini, alışverişin ya da ortaklığın esaslarının ve sözlerin yazılı hale getirilmesini, bu konuda avukat ve mali müşavir gibi işin uzmanlarından profesyonel hizmet alınmasını ve tecrübeli tüccarların birikiminden istifade edilmesini tavsiye ediyoruz. Ortaklık anlaşmasında her bir ortağın sorumluluklarını, kimin şirket içerisinde rolune göre ne ücret alacağını, işler iyi gitmesi durumunda kimin ne kazanacağını, kötü gitmesi durumunda kimin ne kaybedeceğini  ihtiyaç halinde ortaklık ve yapılan ticaretten çıkış planının yer alması gerektiğini dikkatlerinize sunmak istiyoruz.
  4. Ticaret devam ederken hizmet içindeki ilişki ve rollerimiz ile ticari ilişkideki rollerin birbiri ile karıştırılmaması, ticari ilişkideki sorumluluk ve yetki paylaşımının baştan iyi belirlenmesi, sadece güven esasına göre hareket edilmemesi, belli periyotlarda ticaretin gidişatının gözden geçirilmesi ve hesap görülmesi gerekir.
  5. İhtilaf halinde, ticaretin iflasla neticelenmesi ya da ortaklığın sonlandırılması durumunda nasıl bir hukuki ve mali süreç işletileceğinin baştan belli edilmesini hatırlatıyoruz. Bu tür durumlarda yasalara, sözleşme koşullarına ve hakkaniyete uygun hareket edilmesi beklenir. Olumsuz neticelenen ilişkilerin sonuçlarının hizmet şahs-ı manevisine yansıtılmaması gerekir.
  6. Piyasa koşullarının dışındaki fiyatlandırma ve olağandışı kar vaatlerine karşı dikkatli olunmasını tavsiye ediyoruz.
  7. Muhasebe kayıtlarının tutulması ve vergi beyanı gibi konularda federal ve eyalet yasalarına uygunluk içinde hareket edilmesi kaçınılmazdır.
  8. Hizmet hareketi içinde  vazifeli arkadaşların ticari ortaklıklarda gözlemci, şahit, arabulucu, teşvik eden gibi pozisyonlarda bulunmamaları, vazifeli arkadaşlara bu tür roller almaları konusunda teklif götürülmemesi Hizmet hareketi  ve kurumlarının yaşanabilecek sorunlardan etkilenmemesi açısından çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
  9. Burada zikredilen hususlar bilinen konularda birkaç hatırlatmadan ibarettir. Konuyla ilgili tüm hususları kapsama iddiasında değildir. Daha fazla bilgi için ticari ilişkilere dair hukuki ve mali yayınlara, eğitim seminerlerine ve uzmanlara müracaat edilmesini tavsiye ediyoruz.

Global Business Council

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *